Als je de betekenis van consult opzoekt dan kom je uit op raadpleging en advies. Nu blijkt dit een moeilijk te begrijpen woord. Dagelijks krijgen we allemaal te maken met kosten voor het gebruikmaking van diensten. Maar waarom moet men een consult betalen bij ons in de kliniek en waarom moeten we sinds 1 januari 2015 nu 6,25 betalen voor de uitleg van de medicatie bij de apotheek, er zit toch een bijsluiter in?

Hoe zit het met het telefonisch consult bij de huisarts. Of waarom bestaat er zoiets als voorrijkosten van 48 euro voor het consulteren van een witgoed monteur. Wat is onredelijk, wat wettelijk en wat normaal. Om het even dichtbij te houden. Voor kennis die ik zelf niet bezit zal ik een deskundige raadplegen die in zijn of haar vakgebied mij kan adviseren, en helpen een probleem op te lossen. Zo zal mijn tandarts in 10 minuten mijn gebit taxeren en hoop ik maar al te graag dat het daarbij blijft en er geen gaatjes, tandsteen of andere zaken aan het licht komen. Ik zweet peentjes, jaahaaa uw dierenarts is niet bang voor een wilde kat maar wel voor de zijn tandarts. 35 jaar geleden is dat begonnen en wel bij de Chinese tandarts genaamd Auw in Nijmegen, en das geen grapje! Maar ik dwaal weer eens af.

Een algemeen onderzoek is eigenlijk ook wat een dierenarts tijdens het consult verricht als er een hond of kat voor de vaccinatie komt. Naast hart, longen, oren en ogen, gebit, huid en geslachtsdelen zal uit het gesprek met de eigenaar soms blijken dat er iets serieus mis is met het dier en dat een vaccinatie weleens niet verstandig.  Pas na een dergelijke APK zal er een handeling volgen zoals bijvoorbeeld een vaccinatie.

Eigenlijk betaalt u voor deskundige kennis en onderzoeken. En in tegenstelling tot de tandarts, huisarts of specialist in het ziekenhuis wordt u dan direct geconfronteerd met de kosten. Ooit opgevraagd wat de totale kosten zijn die uw verzekering heeft uitbetaald voor uw medische hulp. Zal ik u vertellen: gemiddeld 4500 euro per jaar in Nederland. Dus dat is af en toe schrikken bij een ziek huisdier waarbij uit soms een scala aan onderzoeken pas blijkt wat hem/haar mankeert. Zo zat nu ruim 6 weken Garfield bij ons als huiskat in de kliniek. Niet in een hokje maar lekker in onze vergaderruimte op een vorstelijke bank. Zijn eigenaar zat in Brazilië en de buren zijn op leeftijd en kunnen hem niet de medicatie geven. Na een bloedtransfusie, bloedonderzoeken, medicatie ging hij naar de Lingehoeve voor een schildklierscan en radioactieve behandeling. Dan zal hij alles tezamen zo´n beetje 4000 euro gekost hebben binnen 6 weken. Wie had dat gedacht bij het eerste “dure” consultje van 35 euro. Alles is relatief!

Leave a Reply