Een half jaar geleden keerde ik weer eens terug naar de universiteit voor diergeneeskunde in Utrecht voor een 6 daagse cursus reconstructie chirurgie waarbij ingewikkelde plastische chirurgische technieken werden geleerd. Naast de theorie werd er ook een practicum gegeven waarbij op een dode Beagle de technieken konden worden toegepast. Navraag wees uit dat deze dieren ten behoeve van de wetenschap werden gebruikt maar, zo concludeerde ik, het  waren allemaal wel van hetzelfde ras. Proefhonden dus die gefokt worden voor de anatomielessen voor studenten en voor dierenartsen in het nascholingsonderwijs. Hoewel ik via collega dierenartsen weet dat proefdiergebruik in Nederland onder strikt toezicht staat en er veel wettelijk vastgelegde regels en voorwaarden aan te pas komen gaf me dit toch te denken. Toen een cliënt uit onze praktijk een maand geleden over het huisdierdonorcodicil begon herinnerde ik me dit initiatief.

Doel van een codicil is dat overleden dieren voor practica op de universiteit ingezet kunnen worden, en daarmee constructief bijdragen aan het terugdringen van het aantal proefdieren. Al zo’n 44 dierenklinieken zijn betrokken bij dit project en het leek me een goede zaak om dit te promoten. Het afscheid van een trouw gezelschapsdier, hond, kat, konijn of cavia is een emotionele gebeurtenis en soms bestaat de wens om het overleden dier te cremeren om de as in een urn te bewaren, maar niet iedereen heeft daar behoefte aan. Omdat alleen klinieken in de regio Utrecht zich kunnen aanmelden heb ik afgelopen week onze kliniek ingeschreven bij dit project. Binnenkort zal info hierover in onze kliniek beschikbaar zijn, en indien men al interesse heeft in het initiatief is op de site van  Proefdiervrij.nl veel informatie te vinden. Er zijn wel voorwaarden aan het donorcodicil voor huisdieren dat wil zeggen dat niet ieder huisdier kan of mag worden gedoneerd. Maar met dit project met het motto Huisdier redt proefdier kunnen we op een verantwoorde manier toch wetenschappelijk onderzoek en opleidingen stimuleren zonder het gebruik van gezonde proefdieren. En als ik toch u aandacht heb….heeft u voor u zelf al een donorcodicil? Ik zeg doen!!

Leave a Reply