Blog

Nog zo gezegd…. geen bommetje!!!!

By maart 2, 2017 No Comments

Met het verdrijven van boze geesten zal het dit jaar wel weer goed komen, en zal er ondanks de crisis wel weer rond de 70 miljoen euro aan buskruit de lucht in vliegen. Op een aantal zaken wensen wij Nederlanders niet te bezuinigen namelijk vakantie omdat we vinden dat nou eenmaal te verdienen en hetzelfde geldt voor vuurwerk want;…..dat hoort er nou gewoon bij. En onze lieve huisdieren weer 3 dagen in de stress. Zelf ben ik blij met de senior doofheid van onze hond, want die is ook niet echt gecharmeerd van lawinepijlen en honderdduizend klappers of nitraatbommen met een aantal decibels te vergelijken met oorlogsgeweld. Een van de oplossingen voor dit verborgen dierenleed is de kat of hond ergens op het platteland in een pension te zetten. Maar er zijn tegenwoordig diverse andere oplossingen. De laatste jaren geven we met name honden een angstremmer (niet versuffend) om in ieder geval de stress enigszins te reduceren en voor katten is er een speciale voeding met een rustgevend stofje, naast rustgevende geurstoffen. Recent bestaan ook zogenaamde “Thundershirts” die strak om de romp van een hond aangetrokken worden, en die het effect hebben van inbakeren bij baby’s. Commercieel of niet, beter iets dan niets en…. “niets werkt altijd 100%”. Maar dan niet op oudejaarsdag beginnen. Elk jaar denkt men pas als de oliebollen klaar zijn, de hapjes en drankjes uitgestald staan en de visite voor de deur staat pas aan de hond die enigszins ongerust door de kruitdampen en de onrust in huis een “ongelukje” heeft gedaan in huis.

Bij jonge dieren die het fenomeen 31 december nog niet kennen is training het beste. De dagen voor de jaarwisseling gewoon naar buiten met iemand die in ieder geval niet zelf het in zijn broek doet van een knalletje. En dan enthousiast bij wat knallen afleiden en spelen. Angst is veelal aangeleerd. De hond mag best steun zoeken bij de baas en steun krijgen door ernaast te gaan zitten, maar de angst moet niet bevestigd worden door te troosten of te aaien of te rare prietpraat op te hangen tegen de hond. Alleen bij volledige paniek is actief geruststellen nodig. Mocht iemand uitgebreide info en nuttige tips willen, dan adviseer ik LICG,vuurwerk te googlelen. Hopelijk is uw huisdier ook tijdens de jaarwisseling een volwaardig gezinslid dat erbij hoort en zijn of haar aandacht krijgt.

Leave a Reply