Patiënt in de schijnwerper

In deze rubriek treft u patiënten aan die op de één of andere manier heel bijzonder voor ons zijn geweest. Het kan zijn dat ze diergeneeskundige geschiedenis hebben geschreven, iets kunnen wat je niet zo vaak ziet of die ons anderszins enorm hebben getroffen. Vele patiënten worden heel lang door ons verzorgd en het is dan logisch dat medewerkers van onze kliniek daar een sterke band mee opbouwen. Dit geldt ook voor sommige cliënten, het samen strijden voor het overleven en beter worden van een dier leidt soms tot zeer waardevolle momenten. Niet alle dieren die hier vermeld staan zijn nog in leven natuurlijk, maar zo leven ze wel een beetje voort en worden ze niet vergeten. Wij hopen dat sommige van deze aangrijpende beschrijvingen eigenaren de moed en steun zullen geven om vol te houden als ze zware tijden met hun huisdier beleven. Deze eregalerij is natuurlijk nooit volledig, en het staat onze cliënten natuurlijk vrij om dieren voor te dragen.

Harry en de scootmobiel

HarryZo stond het arme chihuahua pupje Harry van bijna 11 maanden bij ons op de weegschaal een paar weken geleden.
Hij had bij zijn baas op de scootmobiel gezeten, tussen de benen van de baas op de voetenplank. Harry schrok ergens van en sprong van de treeplank af, zijn riem was te lang en hij kwam onder het wiel van de scootmobiel terecht…..

Lees het verhaal van Harry

Silas en de strictuur

SilasSoms zijn onze patienten wel heel erg klein! Katje Silas was 4 weken oud toen hij voor het eerst bij ons kwam met als bijzonder vervelend probleem dat hij niet kon poepen. Hij probeerde het wel, maar er kwam alleen een dun straaltje ontlasting. Na eerst geprobeerd te hebben met klisma’s en laxeermiddel bleek dit niet te werken en hebben het diertje van toen zo’n 500 gram onder narcose moeten brengen. Bij onderzoek bleek, dat er een vernauwing, een zogenaamde strictuur bij de anus zat, waardoor er maar een opening van een paar millimeter was waar de ontlasting doorheen kon. Dit veroorzaakte de verstopping en de overloop diarree. We hebben voorzichtig!!, want zo’n klein diertje is natuurlijk heel kwetsbaar, de strictuur opgerekt tot een opening van ongeveer een halve centimeter, daar zou normaal een kittenkeutel doorheen moeten kunnen….

Lees het verhaal van Silas

Lorenzo, Bleke Blauwe Rus

LorenzoOp een vrijdagavondspreekuur alweer een aantal maanden geleden kregen we de kat Lorenzo, een Blauwe Rus kater van 10 jaar oud op ons spreekuur. Lorenzo is geen onbekende van ons, in het verleden heeft hij regelmatig nies en hoestaanvallen gehad, maar sinds het wisselen van kattenbakvulling is dat helemaal over. Die dag voelde Lorenzo zich echter niet goed. Bij ons lichamelijk onderzoek bleek al snel waarom: de kleur van zijn slijmvliezen was niet roze zoals normaal, maar papierbleek.

Lees het verhaal van Lorenzo

Loekie, een gecombineerd ongeluk!

LoekieOp een woensdagavond laat kregen wij een aangereden hondje in de praktijk. Dit was wel een heel bijzonder geval, omdat de hond samen met de eigenaar was aangereden!

Lees het verhaal van Loekie

 

 

Buster

Buster

Alweer enkele maanden geleden werden wij op het spreekuur “verrast” met het 11 jarige kruisinghondje Buster. Buster zag er erg ongelukkig uit en kon niet staan op zijn rechter achterpoot. De eigenaar vertelde dat Buster ondanks zijn leeftijd nog altijd erg enthousiast buiten rond liep te rennen. Bij het uitlaten had Buster deze keer in zijn enthousiasme een inschattingsfout gemaakt toen hij langs een paaltje liep. Buster maakte de bocht rond het paaltje te kort en bleef in volle vaart met zijn rechter poot achter het paaltje hangen, waarna hij er niet meer op kon staan.

Lees het verhaal van Buster

Bo-Dy

Bo-DyIn de weekenddienst op een zondag zagen wij Bo-Dy voor het eerst. De eigenaar meldde dat Bo-Dy, een 3- jarig Boomerteefje die zij sinds kort van een andere eigenaar had overgenomen, sinds een dag niet lekker was.
Bo-Dy was de dag ervoor gaan braken. Toen het braken niet stopte met vasten, ze er ook diarree bij kreeg en sloom werd begon de eigenaar zich zorgen te maken. Wat plotseling zeer alarmerend was, dat Bo-Dy allemaal rode plekken op de huid kreeg en dat de slijmvliezen in de bek en bij de ogen extreem rood van kleur werden!

Lees het verhaal van Bo-Dy

Fiore vergiftigd

FioreAfgelopen Hemelvaartsdag was Fiore, een 1 jaar oude Dalmatiër met zijn baas bij de surfplas. Het was heerlijk weer, en Fiore was lekker aan het zwemmen, rondrennen en aan het spelen met andere honden.
Ze was een paar dagen geleden nog in de praktijk geweest voor een gezondheidsverklaring omdat ze mee zou gaan op vakantie naar Italie en op dat moment kerngezond verklaard.

Lees het verhaal van Fiore

Poika en het flostouw

PoikaEen aantal maanden geleden kregen wij Poika, een toen 6 maanden oude Engelse Springer Spaniel reu op het spreekuur. Poika is normaal een erg enthousiaste vrolijke hond. Sinds de vorige dag was Poika gaan braken en hij was in de loop van de tijd slomer geworden. De eigenaar had gezien dat er in het braaksel wat stukjes van een flostouw zaten.

Lees het verhaal van Poika

Tony

TonyEind vorig jaar werden we op een zaterdagmiddag gebeld door de dierenambulance. Ze hadden een kat gevonden, en die leek er nogal slecht aan toe te zijn. Ze vroegen of ze direct langs mochten komen. Natuurlijk is dat in een spoedgeval altijd mogelijk.
Op de praktijk aangekomen bleek het te gaan om een rode kater, die al een halve week geleden als zwerver was gemeld, maar zich niet had laten vangen. Bij de pogingen om de kat te pakken was wel opgevallen dat hij mank liep. Nu liep hij echter helemaal niet meer, en kwam in shock en zwaar onderkoeld binnen.

Lees het verhaal van Tony

Jack

JackJack is een vrolijke, enthousiaste Jack Russel terrier van bijna 3 jaar. Op vrijdag kwam hij met zijn baasje bij ons in de kliniek omdat hij die dag al zo’n 10 keer achter elkaar had gebraakt. Hij was ook erg sloom en maakte een zieke indruk. Bij een brakende hond voeren we een onderzoek uit om de oorzaak van het braken te achterhalen. Jack had geen koorts, en in de buik waren geen afwijkingen te voelen.
Bij honden die plotseling gaan braken vragen we altijd of de hond misschien iets opgegeten kan hebben wat niet verteert, zoals bijvoorbeeld stokken, stenen, speeltjes of andere rare dingen. Normaal gesproken deed Jack dat nooit.

Lees het verhaal van Jack